Kávézás

Kávékóstolás lépései

 

1. Illatolás

Aroma: Ez a kávé illata, de hogyan lehet szakszerűen érzékelni? Egy kúp alakot formázzunk kezeinkből és a gőzt engedjük összegyűlni benne. Diszkréten szagoljunk bele és megállapíthatjuk, hogy milyen a kávé illata. Felmerülhet a kérdés, hogy nem egyszerűbb belekortyolni és a nyelvünkkel érzékelni? Az orrunkban sokkal kifinomultabb receptor szerkezet van, így egy sokkal pontosabb megállapításhoz juthatunk.

2. Szürcsölés

Miért pont ez a neve? Egy gőzölgő, finom, krémes kávét ha megkívánunk, akkor nem az lesz az első, hogy a csésze alját megcélozva megisszuk mohó módon a benne lévő kávét, hanem komótosan felhörpintgetjük. Szürcsölés mire jó? Elsősorban nem égetjük meg magunkat. Ez már nem rossz. Egy sokkal jobb ízt kapunk.

Savasság: A kávé fanyar vagy keserű. A PH érték határozza meg, ez lehet alacsony, közepes és vagy magas.

Testesség: A kávé súlya, egész nyelvünkön érzékelhető. Ez is az előbb említett erősségekben mutatkozik.

3. Jellemzés

Kialakul ilyenkor bennünk egy ízvilág. Eldönthetjük, hogy miket érzünk. Ez lehet citrus, föld vagy mogyoró-csoki íz. Minden kávéfajtának más az íze és ez nagyrészt attól függ, hogy:

  • Melyik országban termesztik (Égtáj)
  • Milyen növények vannak körülötte

Általában kávézni nem egyedül megyünk. Ilyenkor jó téma lehet, hogy ki milyennek élte meg a kávé ízét.

Jó kávézást!